Aktivering

Sidan är under uppbyggnad!

 

Promenad

Vardagen med din fyrfotade vän innefattar många promenader, hunden  behöver rastas av, få motion och stimulans. Man brukar göra liknelsen att det är hundens sätt att "läsa tidningen". Den får massor med information genom dofterna, vilka andra hundar som har gått här före, vilket kön, för hur länge sedan och mycket annat. Dofter av andra djur och människor. Att nosa är ett av hundens mest grundläggande behov, de tar i första hand in intryck från sin omvärld på detta vis.  

Ibland kan man passa på att göra promenaden lite extra rolig, genom att t ex köra godisträdet eller träna lite dogparkour. Kravlöst & enkelt för att ha en kul stund ihop med sin fyrbenta vän. Är man två personer som är ute och går i skogen kan man låta hunden leta upp den andra. En står kvar med hunden och den andra går iväg en liten bit och gömmer sig bakom ett träd. I början låter man hunden se vart personen går och gömmer sig och står kvar där personen börjar gå för att gömma sig. Säg ett kommando till hunden t ex "hitta" , släpp hunden och låt den leta rätt på den andra personen.
Givetvis massor med beröm och en godis när hunden hittat personen.
Man kan ha med en korvbit eller en köttbulle som den ena personen drar efter sig i ett snöre på marken, ta loss snöret och lämna endast "maten" på platsen. Gå tillbaka i en U-sväng och korsa inte där du nyss har gått. Även här använder du ett kommando t ex "nosa" och visa hunden vart "spåret" är.  Låt sedan hunden söka rätt på det som ligger i "spår" slutet och även här massor med beröm när hunden gör sitt "fynd". 

Ett tips om man tar en köttbulle eller korv som hunden ska leta rätt på är att köpa en liten tvättpåse med stora maskor i, finns ofta att köpa där de säljer smink. Då har man en förvaring och något att fästa snöret ordentligt i. Knåda påsen lite så den avger doften från det du valt att lägga i. Ta ur köttbullen från påsen och lägg endast den på marken där spåret slutar. 

En annan lek är att ta med en leksak och gömma som hunden får leta upp och hämta. I början kan man för hunden synligt lägga ned leksaken och när den förstår leken lägga den bakom något för att med tiden göra en gömma som hunden får leta upp. Gör hellre enkla övningar som hunden klarar och blir glad av än komplicerade som inte fungerar. 


Godisträd

Ett godisträd är precis som det låter: ett träd som "gömmer" ett riktigt gott hundgodis. Du kan kila in godisbitar emellan barken på ett träd eller om du har mjukgodis på tub kan du fästa detta utanpå barken. Bestäm ett "kommando" t ex leta och påvisa sedan godiset på trädet för hunden. De brukar fort förstå vad det handlar om och ivrigt börja leta. För att göra letandet något svårare kan du placera godbitarna på olika höjder samt på olika sidor om trädet.

Frolic complete hundmat/godis, har ett hål i mitten och då kan man trä det på grenarna på buskar och mindre träd. Variera för hunden genom att sätta godiset i olika höjder. Använd inte giftig växtlighet!


Bära och apportera

- det sitter i generna hos en ESS 

En potatis kan man ju hämta i köket när ingen ser 😘 


Passivitet 

Detta kan låta motsägelsefullt, men en viktig del av "aktiveringen" är att kunna vara passiv.
En stund då hunden slappnar av.

Hemma blir det naturliga passiva stunder i vardagen. En valp sover t ex ofta och lär sig fort att när människorna tittar på tv eller äter middag 
 så är det viloläge för mig.

Att gå på valpkurs är en bra början att träna båda "på" och "av" knappen. Man gör övningar med valpen som då får vara aktiv.  Och däremellan hålls teoridelen och då är det bara människorna som är aktiva och valpen får vara i stillhet och koppla av. 


 Man kan ta en fika, idag finns flera kaféer som låter hundar få följa med in. Espresso House är ett av dessa ställen och olika utomhusserveringar brukar erbjuda detta. Ha gärna med en filt/pad till hunden att vara på och en egen vattenskål. 


 Man kan åka till en park eller torg och bara sitta på en soffa och titta på omgivningarna. Har man en hund som reagerar på allt som rör sig kan man börja med att hitta en plats som är stillsam och lite vid sidan av för att vid senare tillfälle "jobba" sig inåt rörelse och mera liv. Ibland får man ta ett steg tillbaka om man gått för fort fram. Allt eftersom passivitetsträningen går framåt och känns "enkel" kan man hitta rörligare platser med mer människor och aktiviteter.

Är man med i en hundklubb/förening kan man åka dit när det är någon aktivitet och bara stå eller sitta och titta med sin egen hund. Man får använda sin egen fantasi 💭


Ja, passiv det blir man efter en dag på hundutställning! Skönt för både två och fyrbenta att koppla av i hotellrummet 😴

Miljöombyte