AKTIVITETER

Här på sidan kommer vi att presentera hur man kan aktivera sin ESS~ Engelsk Springer Spaniel.
 
Vad man ägnar sig åt är ju dels vad man själv tycker är kul och dels vad just den här hunden passar för och tycker är roligt.

 Vi kommer successivt fylla på med enklare sammanfattningar med innehåll och information. Klicka på aktiviteter i huvudmenyn och sedan på den "undergrupp" du vill läsa mera om.


Hundutställning

"På en hundutställning visar du upp din hund och kan vinna priser och andra utmärkelser. Du får också chansen att träffa andra hundintresserade, och du som är uppfödare kan få vägledning vid avel" 
 källa SKK = Svenska KennelklubbenViltspår

Viltspåret syftar till att träna hunden till att bli en duktig eftersökshund.
Viltspår är en utmärkt aktivitet för att stimulera hunden fysiskt, mentalt och är även positivt för en bra relation mellan hund och förare.  
 Hunden får utlopp för sin energi, använder sin nos
och löser en uppgift. 


Apportering 

De delar som ingår i jaktapporteringen är markering, dirigering och sök. Utöver det behöver hunden kunna gå vid förarens sida, kunna stanna på stoppsignal och även stanna när den stött upp vilt vid uppflog och kunna sitta stilla vid förarens sida, samt apportera i vatten.


Aktivering

Att få göra meningsfulla uppgifter i vardagen;

som problemlösning, använda sin kropp och sina sinnen som lukt, smak, hörsel samt synen är något en hund mår bra av.

Dogparkour

Med dogparkour använder man sig av sin omgivning och hittar miljöer där hunden med hjälp av sin förare kan göra olika övningar. Man kan vara i staden, i skogen, i en park eller inomhus och ha kul!
Det här är ett bra och roligt sätt att göra promenaden lite mer spännande och händelserik både för hunden och dig! Hunden får lära sig balansera t ex mot ett träd, på en parkbänk, på en sten osv
och stärker på detta sätt bl a sitt självförtroende, sin balans och får bättre kroppskontroll.  


Nosework 

Bruks

Bruks är ett gemensamt namn för fem olika provgrenar som Svenska Brukshundklubben (SBK) ansvarar över. Bruksproven är uppdelade efter det så kallade specialmomentet som ingår: spår, sök, rapport, patrull och skydd. Att träna och tävla i bruks är förmodligen en av de äldsta formerna av hundträning och början till alla de olika tävlingsgrenar som vi numera har och kallar för hundsport.