Dogparkour

Dogparkour är inspirerat från sporten parkour. Man hittar balansövningar som passar sin hunds fysik och kapacitet och man kan utföra övningarna i den miljö där du och hunden befinner er. Oftast är hundar snabba med att hoppa upp på olika föremål, men här lär de sig att särskilja fram och bakdel.
Detta stärker kroppskontrollen och balansen mm. 

Innan du startar med övningarna så ta en promenad och värm upp hunden. 

 Ha med dig sele, hundgodis & vatten till hunden. 

I början gör man enkla övningar och lär  hunden att sätta två tassar mot eller på ett objekt t ex en sten eller stubbe. Visa genom att peta & peka på vart du vill att hunden ska sätta tassarna och peppa den att göra detta. Dra inte i kopplet, belöna med godis och beröm när hunden gör försök att sätta tassarna på objektet. Kanske får du i början lägga en godis på t ex stubben. Syftet är att få hunden att själv välja och våga göra momentet och känna sig trygg, stressa inte utan låt det ta den tid det tar.  Anpassa övningarna efter just din hunds förmåga och dagsform. 

För att underlätta för hunden och göra övningarna "säkra" så har man en sele på med god passform. Använd en sele med ett handtag eller ögla på ovansidan så har du något att hålla i om du
 behöver stötta hunden och som säkerhet ifall hunden tappar balansen.  

Kolla även igenom omgivningen så att den är en säker plats att träna på. Isfläckar, vassa föremål en murken stubbe som inte håller för träning mm  kan både du och din hund kan skada er på.


En annan övning är att sätta fyra tassar på ett objekt. 

Hunden kan kliva upp på t ex en sten eller stubbe och stå på alla fyra. Man kan också be hunden att sätta sig eller lägga sig om objektet passar för ändamålet och har tillräckligt stor yta.

Här balanserar Mynta mellan två soffryggar.  


Har man gått på dogparkour kurs gör man gärna övningar på eget initiativ hälsar Mynta 😉

Några andra övningar man kan arbeta med är att gå över från ett objekt till ett annat (om de står tätt).
T ex parkbänkar, stenmurar. Att balansera genom att gå på en träbänk eller stock. Att krypa under ett hinder eller genom ett hinder.

Avsluta träningen med en promenad så muskler och leder slappnar av samt sträcks ut.