Egenvård


Sidan är under uppbyggnad


Alla vill vi ha våra hundar hälsosamma och friska, här kommer lite tips på vad man kan tänka på till vardags och hur man själv kan behandla enklare åkommor med egenvård.

Är man orolig eller tror hunden behöver vård så kontaktar man sin veterinär. 
 Idag ingår oftast några fria video samtal per år till veterinär via hundförsäkringen. En bra möjlighet att få råd. Kolla vad som gäller hos ditt försäkringsbolag.

Vi brukar säga att den bästa starten och fortsättning är att följa de råd du fått med dig i från oss. Fortsätt med den mat valpen har fått under sin uppväxt, vi vet av mycket lång erfarenhet att Eukanuba är ett väldigt bra hundfoder. Lamm är en mild och hälsosam proteinkälla som vi förordar. 


Öron 

Ha som vana att varje vecka lukta i båda öronen och kolla så de ser rena ut på insidan. Det är individuellt för varje hund hur ofta man behöver rengöra dem.
En bra riktlinje är att varannan vecka göra rent ytteröronen med bommulpads som man
droppat otoclean på. Är hunden "ren" och öronen doftfria kan man nöja sig så.  

 Luktar det lite  annorlunda och blir lite beige/brunt smuts/vax på padsen rengör man genom att hälla en pipett otoclean i först det ena örat. Lägg tillbaka öronlocket och massera försiktigt en stund innan hunden får skaka på sig. Gör samma procedur på andra örat. Torka ur överflödig vätska ur öronen med torra bommulpads.

 I detta läge följer man upp och kollar om man behöver fortsätta några dagar med en regelbunden rengöring av öronen. Både torka ur inneörat med pads droppad med otoclean samt en pipett i vardera öra. I början oftare med tiden märker man om det behövs varje, varannan vecka, en gång i månaden?Man får hitta sin hunds rengörings schema efter dennes behov.   

Hunden kan visa dig att den har besvär genom att klia sig i området runt örat/öronen eller gnida dem mot t ex golvet. Den kanske visar att den inte vill att du tar i örat om det är irriterat eller inflammerat. 

Om det luktar ordentligt "sur disktrasa" och blir mycket brunt klet på bommulpads behöver man rengöra öronen dagligen upp till 8 dagar.

Det går bra att använda Otoclean även om det är mycket smuts i öronen. Ett annat bra medel till öronen är Pyo clean oto. Man använder det medel som fungerar bäst för hunden. 

Håll koll så att det går åt rätt håll = mindre illaluktande och brunt klet för varje dag. Det bör ha blivit bättring efter 2-3 dagars behandling. Om inte kontakta veterinären! 

Återkommer smuts och vax i öronen eller om hunden har ont i örat/öronen eller är röd i dem, varm eller svullen i eller runt örat/öronen,
då kontaktar man veterinären så snart som möjligt!Hud

Ibland kan man behöva stötta hunden och dess hud med lite extra rengöring, bad eller tillskott av omegafetter för att hålla hudbarriären intakt. Exempelvis om hunden vistas ofta i vatten, när de fäller ur sin päls eller när tiken löper.


En del hundar har små veck t ex vid läpparna som om det blir fuktigt och smutsigt kan bli röda och irriterade. Hundar som badar ofta eller dricker vatten med hakan i vattnet kan få irriterad hud.
Man kan förebygga genom att torka hunden med en handduk med bra sugförmåga eller föna den torr om den är blöt.

Finns det en rodnad/irritation i vecken runt munnen, hakan eller annan "mindre" del av huden är Douxos bommulpads användbara. De rengör på djupet och återfuktar huden. För utvärtes bruk och kan användas 1 gång per dag.


Om din hund skulle få torr hud, vara rosaröd/irriterad eller fälla mycket kan det vara bra att under en period boosta och ge lite extra tillskott av essentiella fettsyror. Det ger näring till huden och förbättrar hudens naturliga skyddsbarriär.
Kan även hjälpa vid torra trampdynor och spruckna klor mm. Nutrolin har bra produkter, klicka på bilden för att komma till deras hemsida.


Fästingar 


Mage & tarm 


Tandvård 


Urinblåsan