HundutställningAtt åka på hundutställning är ett sätt att få en exteriör bedömning av sin hund. Varje hundras har en rasstandard där domaren har en "mall" att gå efter och sin erfarenhet för hur just den här rasen ser ut och är konstruerad. Inom rasen finns också olika variationer som faller inom ramen för rasstandarden. 


Vill du läsa mer om rasstandarden för Engelsk Springer Spaniel så finner du informationen här: https://www.springerklubben.org/standard/


Vi som är uppfödare får en utvärdering av vårt avelsarbete när våra valpar/hundar blir bedömda.
På hundutställning träffar man många ESS ägare samt uppfödare och gör en rolig aktivitet med sin hund. Brukar säga att det är inte alltid resultaten blir som man önskar... Men man får inte glömma att man åker hem med samma hund som man åkte dit med! Och alla har vi väl den finaste hunden!!!

Och det viktigaste av allt, var förberedd. För hunden kan det vara en mental utmaning att gå på sin första utställning. Det är många hundar och människor med mera som är samlade runtomkring. Träna din hund inför utställning, vänj den vid att följa dig. Att någon som hunden inte är bekant med tittar på bettet och känner över den. Att göra debut på en "mindre" utställning är en god ide.

Engelsk Springer Spaniel ~ ESS som är en trimras, behöver ca en vecka före utställningen vara nytrimmad. Kan du inte själv så anlita någon som kan utställningstrimma din ESS. 
Svenska kennelklubbens lokalavdelningar, Springerklubben, kurshållare m fl kan ha utställningsträningar. I dessa coronatider är det kanske i egna små sammanhang utomhus man kan träna. Känner man några goa människor och hundar så kan man mötas och träna utställningsmomenten tillsammans. Vi hjälper gärna våra valpköpare med tips och råd!