Hundutställning


Här är foton från SKK:s utställning i Larv 2009,

en dag vi aldrig kommer att glömma! Så glada och mycket stolta över att våra tikar blev bästa tik 1 & 2, samt BIM. Domare var Mr Ray Smith från England. 

 
Att åka på hundutställning är ett sätt att få en exteriör bedömning av sin hund. Varje hundras har en rasstandard där domaren har en "mall" att gå efter och sin erfarenhet för hur just den här rasen ser ut och är konstruerad. Inom rasen finns också olika variationer som faller inom ramen för rasstandarden. 

Vill du läsa mer om rasstandarden för Engelsk Springer Spaniel så finner du informationen här: https://www.springerklubben.org/standard/


På hundutställning träffar man många ESS ägare samt uppfödare och gör en rolig aktivitet med sin hund. Brukar säga att det är inte alltid resultaten blir som man önskar... Men man får inte glömma att man åker hem med samma hund som man åkte dit med! Och alla har vi väl den finaste hunden i världen!!!

 
För hunden kan det vara en mental utmaning att gå på sin första hundutställning. Det är många hundar och människor med mera som är samlade runtomkring ringen. 

 Det är en god idé  att träna och förbereda sig inför utställningsdebuten. Glöm inte att ha roligt tillsammans med din hund under tiden! Det ska ju vara roligt och något din hund ser fram emot.
 
Lär hunden att följa dig medans du springer i en cirkel. Att gå fram och tillbaka gåendes i någorlunda tempo. Utställningsdomaren vill se hunden i rörelse framifrån och bakifrån. Öva hunden på att stå fint uppställd, står du framför en spegel ser du hur det ser ut. Be att någon som hunden inte är bekant med tittar på bettet och känner över den.

Uppmuntra och beröm hunden när den gör det du vill att den ska göra. Kör lagom långa pass, kortare med de yngre hundarna.

 Svenska kennelklubbens lokalavdelningar, Springerklubben, kurshållare m fl kan ha utställningsträningar. Känner man några goa människor och hundar så kan man mötas och träna utställningsmomenten tillsammans.

Att göra utställnings debut på en "mindre" utställning kan vara en bra början.

Springerklubben arrangerar Open Shows, kolla med din lokalavdelning.

Hund24 har en lista med inofficiella hundutställningar i Sverige:
 
https://hund24.se/inofficiella-hundutstallningar/ 
 

Engelsk Springer Spaniel behöver ca en vecka före utställningen vara nytrimmad.

Kan du inte själv så anlita någon som kan utställningstrimma din hund.

Någon dag innan utställningen behöver man bada hunden.

Det finns särskilda utställningskoppel som man använder vid hundutställning.

Ha med en filt till hunden att ligga på, bur om du har och ett skynke att täcka den med.
En vattenskål, vatten och hundgodis samt en borste eller kam till att borsta till pälsen med innan du går in i  ringen. Ett badlakan eller handduk om du behöver torka tassar & päls t ex vid ev. regn.
En stol till dig/er att sitta på och lite fika. 

Man får en nummerlapp, antingen via vanlig post eller via e-post att skriva ut själv.  Ibland får man den på plats, detta står i bekräftelsen man får på sin anmälan till utställningen. Nummerlappen sätter man på sin vänstra överarm. Det går bra att ta ett brett gummiband att sätta på den med.
Vill man så finns det särskilda nummerlapps hållare att köpa. 

Tänk på att vara på plats i god tid så hunden hinner rastas av och vänja sig vid miljön.

Kläder efter väder, på vintern i ett ridhus är det kallt. Uppvärmda inomhushallar är väldigt bekvämt.
På sommaren är man oftast utomhus och då kan det behövas både sol och regnskydd. Har man tänkt att åka regelbundet på utställning är det värt att skaffa sig ett utställningstält. Här är en länk till Svenska Kennelklubben och mer information om hundutställning:

https://www.skk.se/sv/utstallning/


Länk till hundutställningar runt om i Norden.

https://www.hundutstallning.se/