Kunskap


Länkar:


Hundcoachen Fredrik Steen: "6 viktigaste sakerna du bör lära din hund"


Det finns sex saker som alla hundägare bör lära sin hund! Här listar hundcoachen Fredrik Steen vad som är nycklarna till ett framgångsrikt hundliv.

Hur får man egentligen livet tillsammans med hunden att bli sådär mysigt och harmoniskt som man hoppas på? I sin nya bok Hundlära listar hundcoachen Fredrik Steen sex viktiga lärdomar som kommer hjälpa hunden genom hela livet och som lägger grunden för en bra relation mellan dig och ditt husdjur. Börjar du öva på det här sakerna redan när hunden är valp, har du mycket vunnet!

Här bjuder vi på ett utdrag ur boken, som är full av tips och råd för dig som önskar vidare vägledning.

Fredrik Steens 6 viktigaste lärdomar för hunden:

1. Lär hunden att kommunicera

– Ju bättre vi förstår vår hund, desto lättare är det att få ett fungerande hundliv tillsammans. Hundar kommunicerar genom fysisk kontakt, mimik och kroppsspråk, och det tycker jag att du ska träna på att också göra. Vill du att din hund ska stanna eller sätta sig ner, rör vid hunden. Visa istället för att säga. Detta är vad jag brukar kalla för rak kommunikation, det gillar hunden då det är den kommunikationen hunden redan använder. Om vi vill kunna kommunicera med våra ord, då är det något vi måste lära hunden. Träna på det genom att göra roliga övningar. Du kan till exempel uppmana hunden att göra vacker tass och belöna den, det vill säga ge den positiv förstärkning, med godis när den gör rätt, tipsar Fredrik.

2. Lär hunden att du har bestämmanderätt

– Bestämmanderätt handlar, när den används korrekt, om att skapa en trygg relation med en individ du är rädd om – inte att kuva någon till att göra som du vill. Men precis som att vi ofta gör saker vi inte vill för att vi måste, behöver vi också lära hunden att det inte spelar någon roll om den vill göra något eller inte, utan ibland måste den.

3. Lär hunden strategier

– Varje gång hunden blir utsatt för något nytt så måste hunden hantera det. Om du är ute och går med din hund och möter en joggare, så måste du sätta dig in i hur det känns för hunden. Helt plötsligt kommer det en individ långt borta som rör sig på ett konstigt sätt emot er. Om man inte lär hunden hantera tillvaron måste den skapa egna strategier. Vissa hundar kanske blir överlyckliga och börjar hoppa på joggaren, medan andra kanske blir rädda och försöker skrämma iväg joggaren med skall. Hjälp istället hunden att skapa rätt strategier redan från början, tillsammans med dig. Jag ger exempelvis alltid mina hundar en godisbit när vi passerar joggare eller andra hundar, tipsar Fredrik Steen.

4. Lär hunden att hantera förväntningar

– Jag har en hundhall där jag tränar och leker med mina hundar. Där vill jag att det ska finnas förväntningar och att hundarna får en förhöjd stressnivå. De ska förvänta sig att ha kul och att vi ska jobba tillsammans. På samma vis ska en jakthund under jakten ha förväntningar på att spåra och jaga, och en tävlingslydnadshund ha förväntningar när den får på sig sin tävlingsutrustning. Men oavsett vid vilka situationer din hund har förväntningar så måste den lära sig att inte ha det resten av tiden. Förväntningar skapar stress hos hunden, och stress är nästan alltid ett problem.

5. Lär hunden att komma när du ropar

– Du vill såklart alltid att din hund ska lyssna på dig, och framför allt komma när du ropar på den. Jag brukar alltid säga att inkallning bygger på två saker: 1) Hunden ska lära sig att det alltid lönar sig att komma till husse/matte. Den blir glad av att komma till mig, den kanske får en belöning om den gör det, jag bjuder alltid in. 2) Det är inte valfritt att komma till mig. Här har du bestämmanderätten, och det måste hunden acceptera.

6. Lär hunden att känna sig trygg när den är ensam

– Även om du idag tänker att din hund alltid följer med dig och att ensamträna hunden därför känns onödigt, så kan jag lova dig att det kommer att komma situationer där du måste lämna hunden ensam en stund och då måste man lära hunden att känna trygghet med det, säger Fredrik Steen.

Källa: https://viivilla.se/djurliv/hundcoachen-fredrik-steen/


Att se bakom jobbiga beteenden ~ Kerstin Malm


Under coachingsamtal dyker ofta en fråga upp som ger spännande infallsvinklar och inte alltid leder oss dit vi tror. Frågan är vad som kan vara anledningen till att vi ogillar vissa beteenden hos vår hund eller till och med tycker att hunden är riktigt jobbig? Ibland blir ett sådant samtal starten för stora förändringar i vårt synsätt och hur vi lever med hunden.

Det första att fundera på är varför vi ogillar beteendet eller tycker att det är jobbigt. Är det för att vi har en förutfattad mening om hur hundar ska bete sig och vad de inte får göra? Har vi i så fall funderat på varifrån vi fått dessa "sanningar" och om det verkligen är vad vi själva tycker? Kanske skäms vi, känner oss ifrågasatta eller är rädda för vad hundens beteende ska leda till? Det är lätt att känna så om vi t ex har en hund som skäller på människor eller morrar åt oss, eftersom det inte är accepterat i samhället att hundar gör på det sättet.

Vissa beteenden kan ge oss en fingervisning om att hunden inte mår bra eller trivs med sin livssituation. Då behöver vi ta reda på varför, men det är inte alltid enkelt och vi kan ibland behöva hjälp. Det som krävs av oss är tålamod, ett öppet sinne och att vi är villiga att lyssna och känna in vad hunden uttrycker. Om vi tar oss tid att vara tillsammans i lugn samvaro och uppmärksamma hunden i olika situationer, kan vi i närvarons stund känna och förstå hundens känslor. Då kan vi få en insikt om hunden till exempel är rädd eller osäker, har ont någonstans eller känner sig utanför gemenskapen.

Många gånger tror vi att omgivningen ogillar hundens beteende, vilket får oss att må dåligt. Då är det avgörande om det är beteenden som kan vara farliga för någon, störande så vi riskerar att bli anmälda eller på annat sätt är rimligt att omgivningen har synpunkter på. Om inte, är det mest en fråga om att arbeta med sig själv och ta till sig att samhället inte alls är hundvänligt. Det är alltför vanligt med uppfattningen att hundar inte ska störa någon eller på något sätt märkas av. Hundar som är glada, skäller, tigger, vill hälsa, ha uppmärksamhet eller leka anses jobbiga, bortskämda eller för initiativrika. Vi som lever med hundar behöver inse att valet ofta står mellan en glad och harmonisk hund eller en omgivning som tycker att vi är en "duktig" hundägare.

När vi gör dessa analyser tillsammans med någon upptäcker vi många gånger helt andra orsaker till vårt ogillande än vad vi först trodde. Vi upptäcker kanske att en stor del av problemet ligger hos oss själva. Är det för att vi har en förutbestämd bild av hur hunden ska vara och uppträda? Eller är det för att vi skäms och känner oss som dåliga hundägare när andra kommenterar eller skrattar åt oss? Eller vill vi lyfta oss själva genom att visa upp en lydig och uppmärksam hund som andra berömmer? Eller finns det oro över hur det ska sluta om det här beteendet blir värre? Eller ……….

Att acceptera och älska hunden med de egenheter hen har, är både sann kärlek och vägen till mindre svårigheter i samvaron. I nästa blogginlägg ska jag fundera runt den motsättning som finns mellan att analysera och att acceptera.


DET ÄR FINT ATT SKVALLRA – OM SKVALLERTRÄNING// Eva Bodfält

Du är ute och går med din hund. Plötsligt får hunden syn på något och stannar till. Vad gör du? Vår spontana reaktion är ofta att "neja" hunden när den stannar och tittar på någonting. Men den gör ju rätt när den markerar att den sett någonting! Är det inte precis det vi vill – att hunden stannar upp och inte springer sin väg? Varför inte belöna beteendet?

Lär hunden att skvallra!

Läs mera här! Skvallerträning 
 


Den missuppfattade dominansen // Per Jensen

Vad ska vi ha för relation till våra hundar? Eftersom dominans i många kretsar är ett ingrott begrepp som används för att enkelt för hundägaren beskriva hur man bör förhålla sig mot hunden, så tror jag att det behövs alternativa termer. Liksom den engelske problemhundskonsulten Roger Mugford skulle jag vilja föreslå att man i stället fokuserar på orden "förtroende" och "tillit". Många av de situationer som beskrivs som resultat av otillräcklig dominans, tror jag i själva verket är resultatet av bristande förtroende från hundens sida. En hund som morrar över sin matskål eller vaktar sin liggplats, har troligen fått sitt förtroende rubbat för att husse eller matte inte respekterar dess rättigheter. Att i detta läge försöka "förstärka dominansen" innebär en påtaglig risk för att ytterligare försämra förtroendet. En morrning ska inte tolkas som att "jag tror att jag kan dominera dig", utan som "jag är rädd, jag litar inte riktigt på dig". Förtroende och tillit från hundens sida är förmodligen en förutsättning för att kunna lära den olika dressyrmoment. Bestraffningar och tillrättavisningar är moment som riskerar att förstöra förtroendet. Dressyr handlar enbart om inlärning. Hunden vill lära sig. Inlärning har, såvitt vi vet, inget samband med att dressören måste vara dominant. Det här utesluter i och för sig inte tillrättavisning som ett led i dressyr och uppfostran, men det är ett helt annat kapitel, nämligen frågan om hur man dresserar sin hund effektivt med bibehållet förtroende. Jag hoppas att vi i hundarbetet kan överge det missuppfattade dominansbegreppet. Om vi i stället börjar koncentrera oss på att få förtroendefulla relationer till hundarna, finns alla möjligheter att den framtida hundhållningen i högre grad kommer att präglas av kärlek, omtanke och respekt för en djurart, vars väl och ve människan har påtagit sig ansvaret för. 

Texten skriven av Per Jensen, professor i etologi. Tidigare införd i tidningen Hundsport och HundMagazinet (nr 1-2 2003). Copyright © Per Jensen

Per Jensen
Per Jensen