Utfodring

När du får hem din valp är den van att äta flera gånger per dag och tillsammans med sina syskon.
En del valpar fortsätter att äta med samma aptit som hos sin uppfödare och flock, och en del valpar 
kan få lite sämre aptit utan konkurrens och innan de vant sig vid omställningen och sin nya miljö.

Vid utfodringen var lugn och ge valpen mat med lugn och ro omkring sig, är det störningar runt omkring kan det bli mer intressant att kolla vad som händer än att äta. Valpen tränas successivt och i början lekfullt och utan krav in på de olika momenten i samband med måltiden. 

Vi brukar börja med att träna in "sitt" så att valpen förstår kommandot innan vi använder det vid utfodringen. När valpen lärt sig "sitt" inför vi det innan vi ställer ned matskålen och säger varsågod. När detta fungerar tar vi nästa steg i träningen och då är det att sitta kvar för hunden när matskålen ställs ned och söka ögonkontakt få kommandot varsågod och äta.  

Det samma gäller mathuvan, den övar vi valpen att ha på sig lite då och då under kortare stunder och inte i samband med måltid. När valpen inte bryr sig om huvan längre kan man sätta på den innan måltiden. Vi har huva på våra hundar när de äter för att de har långa öron som lätt hamnar i matskålen. Har man en öronhuva på så har man en ren hund även efter måltiden.  

 Vi brukar ha samma rutin varje dag, utfodringen sker i köket, hunden får sitta ned, vi sätter på öronhuvan och ställer ned matskålen, hunden tar ögonkontakt och efter det säger vi varsågod!

 Valpen/hunden får vara i fred och vi tjatar inte eller upprepar inte varsågod, de har hört kommandot första gången. Vi håller oss passiva och låter hunden/hundarna äta i sin egen takt. Om valpen lämnar sin matskål och inte vill äta upp all mat plockar vi bort skålen och säger inget eller lägger någon känsla/besvikelse i att maten inte är uppäten utan håller oss neutrala.

En valp ökar man foder mängden successivt för, och man får lära sig att de kanske inte äter lika mycket vid varje måltid. En del har morgonaptit, andra kvällsaptit och då får man balansera måltiderna därefter.

Någonstans när valpen är runt 4 månader sjunker aptiten (ibland tidigare) och man kan minska antalet portioner per dag från 4 till 3 stycken. Vid ca 7-9 månader märker man oftast när det är dags att minska antal måltider igen, även mängden mat minskas. Vanligast är att man till slut landar på 2
måltider per dag, morgon och eftermiddag/kväll.  

Någonstans mellan 9-12 månader är det dags att byta från valp/juniorfoder till vuxenfoder. En bra tumregel är att hunden ska ha uppnått minst 80% av sin vuxenvikt och i stort ha vuxit färdigt på höjden. Mankhöjd Engelsk springer spaniel 50-51 cm och vikt i snitt tik 18-23 kg, hane 20-25 kg.

Det är väldigt individuellt hur mycket energi en hund förbrukar, det påverkas bl a av ämnes
omsättningen och hur mycket hunden rör på sig. Varje hund/individ har sin egen foderstat. Så därför kan man endast ange rekommenderad mängd från oss uppfödare & tillverkaren av fodret som en ungefärlig mängd mat som din hund ska äta. Man får titta och känna på sin hund. Den ska varken vara mager eller rundlagd.

En engelsk springer spaniel har en "midja" bakom revbenen och framför låren om de är i normalt hull.

Lägg handen ovanför revbenen på din hund; där ska du skönja/känna revbenen genom pälsen och huden, men inte se dem. Det är ett bra mått på om din hund är lagom i hull.

Öronhuva
Öronhuva

Min hund är ständigt hungrig

Det kan vara så att din hund behöver äta 3 gånger per dag för att må bra. Eftersom varje hund är en unik individ finns inga färdiga facit. 
Tycker man att hunden är oroväckande hungrig är det en bra ide' att rådgöra med sin veterinär.  Även hundar kan få problem/sjukdomar som t ex har med hormoner eller ämnesomsättning att göra, vanligast på äldre hundar.

Förr hade vi en hund som var den hungriga varianten, hon var frisk och fin i hullet men hungrig. Vi kokade morötter eller blomkål och utökade hennes matportioner med och så fick hon ibland lite mellanmål med mindre bitar av rå morot, gurka eller melon. Då blev hon mätt och nöjd.



Är det normalt med dålig aptit?

Källa: Petgood Karin Lundgren Leg Djurskötare - veterinärteamet

"Att ha en hund som inte vill äta kan vara frustrerande och kännas svårt att hantera, speciellt när man som
matte eller husse provar den tolfte typen av mat och hunden bara nosar på skålen och går. Här förklarar vi några möjliga orsaker till varför din hund inte äter och vad du kan göra åt det".


Flera hundraser (labrador...) har en otrolig aptit och äter allt som hamnar i skålen eller faller på golvet. Andra hundraser kan vara mer naturligt kräsna. Att hunden föredrar att äta en gång om dagen, eller till exempel bara vill äta på eftermiddagen, behöver inte vara något problem. Så länge hunden håller sin vikt och muskelkondition, är pigg, frisk och glad och har en glänsande päls behöver man normalt inte oroa sig för att hunden får för lite näring, och kan acceptera att hunden äter lite mindre eller vill äta mer sällan än du förväntar dig.

Vissa hundar har även perioder då aptiten naturligt minskar – det är till exempel inte ovanligt att unga hanhundar äter lite mindre under perioden då hormonerna håller på gå loss, när de är fullt fokuserade på annat och maten blir mindre intressant. Tikar kan också ha sämre aptit under perioden då de löper eller är skendräktiga. Så länge hunden fortfarande är pigg och frisk och inte vägrar mat flera dagar i rad behöver du inte oroa dig för att hunden äter lite mindre i vissa perioder.

Valpar kan också ha lite sämre aptit under perioden de tappar tänder, om de är ömma i munnen och då är mer tveksamma till att tugga på torrfoder. Om valpen inte vill äta under perioden på grund av detta kan man prova att blöta upp torrfodret eller servera våtfoder under en period.

Äter hunden inte för att den är kräsen?

Som matte eller husse till en kräsen hund som inte äter är det lätt att bli desperat och byta hundmat ofta, eller ge hunden något annat att äta mellan måltiderna bara för att den ska äta något över huvud taget. Många gånger gör man dock hunden en björntjänst, och skämmer bort den så att den börjar förvänta sig matrester och andra godsaker istället för sin mat.

Har man maten framme hela tiden kan det också göra maten mindre intressant, då hunden vet att den alltid kan äta när den vill. I den här situationen kan några av våra tips nedan vara till hjälp. Tänk på att göra en ärlig utvärdering av hundens hull också - om hunden är överviktig, ja, då är det inte särskilt troligt att den faktiskt får i sig för lite mat.

Kan dålig aptit bero på att hunden är sjuk?

Om en vuxen hund eller valp som tidigare ätit bra plötsligt slutar äta är det viktigt att boka tid hos din veterinär för att utesluta sjukdom som orsak. Orsakerna till att din hund inte äter kan vara många och beroende på vad veterinären hittar vid undersökningen av hunden kan både blodprov och annan diagnostik vara nödvändig. Möjliga förklaringar kan vara problem med mage och tarmar, smärta någonstans eller problem med tänderna. Om hundens aptit gradvis har minskat under en längre tid eller hunden har gått ner i vikt, eller har andra symtom, bör du också konsultera en veterinär för att utreda orsaken.

Vad kan jag göra?

Uteslut sjukdom

Om matvägran kommer plötsligt, din hund inte äter alls på flera dagar eller du upptäcker andra symtom förutom att hunden eller valpen inte vill äta, är rekommendationen att boka ett veterinärbesök för att utesluta sjukdomar som orsakar hundens dåliga aptit.

Ändra matningsrutiner

Om du alltid har maten tillgänglig, testa att ändra rutinerna så att du bara serverar hundens måltider två gånger om dagen, och ge lite mindre portioner varje gång. Ge hunden 10-15 minuter att äta, och ta sedan bort maten tills det är dags för nästa måltid. Det är då viktigt att vara konsekvent och inte ge hunden massa godsaker eller annan mat under dagen utan istället låta hunden bli hungrig till nästa portion.

Ibland behöver du helt enkelt byta foder, men att göra det för ofta utan att vara konsekvent i dina matningsrutiner, kan också få hunden att vänja sig vid variationen och vänta på att något bättre ska komma snart.

Knep för att göra maten mer intressant eller godare 

För vissa hundar kan det räcka med att toppa maten eller blanda i några små bitar av något hunden tycker är extra gott. Serverar du torrfoder kan du även blötlägga det lite innan utfodringen, då vissa hundar föredrar detta. Att värma upp maten lite så att den är ljummen gör också att maten luktar mer, vilket kan göra vissa hundar mer sugna på att äta.

Att öka hundens motion och aktivering kan också leda till ökad aptit hos hundar som helt enkelt använder för lite energi för att bli hungriga. Du kan också kombinera aktiveringen med att använda hundens mat som belöning, eller leka med och gömma maten för att ge hunden en uppgift att utföra i samband med matningen, eller servera den i en aktiveringsleksak eller labyrintmatskål.

8 snabba tips för kräsna hundar:

  1. Uteslut sjukdom som orsak

  2. Gör måltider mindre frekventa

  3. Ha inte maten framme hela tiden

  4. Minska portionerna

  5. Byt foder

  6. Toppa, blötlägg eller värm maten

  7. Aktivera matning med sökövningar eller leksaker

  8. Öka hundens motion


Det är inte hugget i sten hur man utfodrar sin hund.

Har man en hund som är lite svår att få i maten kan man ta Fredrik Steens tips, att stoppa hundens mat i jackfickan och ge den under promenaden och träningen som belöning när hunden gjort en uppgift.

Gör man som Fredrik tipsar kan man lägga dagens matportion i en burk varje dag. Då har man koll på vart man tar maten och hur mycket foder man ger varje dag.  Ett bra sätt för alla i familjen m fl är att hänvisa till burken så att det inte ges mat från andra håll. En hund som får rester och annat godis kan ju förefalla som trög i maten, men det kan ju vara så att den redan fått sitt dagsbehov vid sidan om.

 Eva Bodfält har många kreativa förslag på hur man kan mata sin hund. T ex kan man gömma matskålen både ute och inne så att hunden får leta upp sin mat. Gömma bitar på många olika ställen osv. Hon är fantastisk på att belysa hur man kan uppmuntra och ta med glädje in i samarbetet med sin hund.

Vilt levande hundar kan behöva röra på sig många timmar innan den hittar mat. Detta kan man ta med sig som kunskap om sin egna hund. Är den lite trög med maten, gå en promenad innan måltiden. 



Övervikt

Ett bra sätt att få en överblick över hur mycket hunden faktiskt äter är att skriva  en matdagbok. 
Viktigt att varenda smula hunden får i sig skrivs in, det gäller att alla som ger hunden något ätbart uppger detta. Glöm ej träningsgodis och eventuella extra godsaker hunden får. Ibland kan hunden själv tjuva mat, så det kan vara bra att fundera på om det skulle kunna vara så. Det är viktigt att få en klar bild över det faktiska foderintaget i dessa situationer.

För några år sedan kom ett par av våra valpköpare på besök, de var bekymrade över att hunden blivit så överviktig. Även veterinären hade konstaterat detta, hon blev undersökt och konstaterad frisk. Ägarna blev å det bestämdaste ombedda att dra ner på maten vilket de gjorde. Hunden var rejält rund och ägarna var uppgivna, hon fick nu endast 1 dl mat morgon och kväll och ändå gick hon upp i vikt.
Vi pratade en stund och då kom det fram att hon var hos hundvakt regelbundet. Vi frågade om dessa gav henne mat? Jo det gjorde de, men de gav henne det foder de skickat med. Ja mystiskt var det...
Efter några dagar ringde telefonen och mysteriet var löst, jo hundvakterna gav hunden den medskickade maten. Men hon fick även en egen portion middag och fika varje gång som hundvakterna själva åt, det skulle ju vara rättvist!